Henrik Djernis (f. 1966) startede som cykelrytter i 1978.
De første år var det på landevejen, uden nævneværdige resultater, men da han stiftede bekendtskab med cyklecross, gik det pludselig stærkt.
 
Djernis' æra i cyklecross startede, da han som 18-årig vandt sit første Danmarksmesterskab i 1985.
Kun afbrudt i 1999 var han regerende Danmarkmester til og med 2001, med ialt 16 titler.
Kronen på værket kom i 1993, da han vandt verdensmesterskabet i cyklecross i Corva, Italien. Henrik har udtalt at dette verdensmesterskab er det der betyder mest for ham.
 
På mountainbike har Djernis opnået endnu større triumfer.
Som den eneste danske cykelrytter nogensinde, vandt han 3 verdensmesterskaber på stribe, først i 1992 i Bromont, Canada, dernæst i 1993 i Métabief, Frankring, samt i 1994 i Vail, Colorado. I 1997 desuden en sølvmedalje i Schweiz. Djernis krydrede VM-medaljerne med adskillige sejre i internationale løb, incl. flere world cup løb. Sidst, men ikke mindst vandt han også 6 danske mesterskaber på mountainbike.
 
Efter VM i cyklecross i 1993 tog Henrik Djernis springet over i de professionelles rækker, hvor han kørte for Team Ritchey, American Eagle og BMW - ProFlex, indtil han stoppede karrieren i 2001.
 
Djernis' store force var - og er stadig - hans sublime teknik, og evnen til at finde det rette spor. Favorit-underlaget har alle dage været en svær frosthård rute, gerne med stejle nedkørsler og tekniske forhindringer. På et underlag af dyb og fedtet sne er Djernis i en klasse for sig selv, og er den dag i dag - selv med en begrænset træningsindsats - blandt de hurtigste i Danmark.
 
Han har alle årene været medlem af Kalundborg Cykle Club, og er nu æresmedlem. Han er idag indehaver af sin egen cykelforretning i Kalundborg, og er iøvrigt en af klubbens vigtigste sponsorer.